UN EXPERIMENT DE CAMALEONS!

Ja feia temps que sabíem que els camaleons canviaven de color per camuflar-se, per festejar amb les femelles, per lluitar, segons els seus estats d’ànim però el que no imaginavem és que també hi havia relació amb el fred i la calor.

fred calor (8)La Mari i l’Eli, la tieta i la mare de la Noa, ens van venir a explicar aquest fet a través d’un experiment que ens va fer pensar força i extreure moltes hipòtesis.

 

Elles portaven dos termòmetres, un el van posar dins una capsa blanca i l’altra dins una capsa negra i van encendre una llum sobre d’elles i ens van fer la gran pregunta: QUIN TERMÒMETRE MARCARÀ UNA TEMPERATURA MÉS ALTA D’AQUÍ UNA ESTONA?

La veritat és que ens va semblar estranya la pregunta ja que els termòmetres eren iguals i la llum tocava a les dues capses, però…mica en mica van anar apareixent comentaris:

– a l’estiu al meu cotxe negre hi fa molta calor,

– doncs jo crec que la capsa blanca deixarà passar la llum i s’escalfarà més,

– jo crec que els dos iguals,….i així vam seguir fent un seguit d’hipòtesis.

fred calor (26) fred calor (22) fred calor (15)

 

 

 

 

 

 

Al cap d’una estona teniem la resposta en forma d’evidència:

experiment fred calor

 

Doncs sí, el termòmetre de la capsa negra marcava més graus que el de la capsa blanca. I doncs, resulta que els camaleons quan tenen fred posen la seva pell d’un color fosc per tal d’absorbir l’escalfor del sol, mentre que quan tenen calor es posen més clars ja que així la llum rebota i no augmenta la seva temperatura. D’aquesta manera al ser animals de sang freda poden controlar la temperatura del seu cos.

Aquesta entrada ha esta publicada en Curs 2014-2015. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: UN EXPERIMENT DE CAMALEONS!

  1. Silvia diu:

    Genial!! Interessantíssim!!
    És perfecte poder fer aquest tipus d’experiments.
    Als nens els encanta i se n’enrecorden sempre.

Els comentaris estan tancats.